Vores løsninger

Løsninger

Vi leverer intelligent, datadrevet automatisering, der skaber ny forretningsmæssig værdi og vedvarende effektivisering. Det giver FDAP og sago•fonto® platformene en fremtrædende rolle i vores kunders strategiske digitalisering.

Overblik og digital kontrol

Platformene letter indsamling og validering af data samt opsætning og drift af dataanalyser og IT-løsninger, der skaber overblik, realtidsnær overvågning og digital kontrol. For de mere specialiserede løsningers vedkommende kan der udvides med styring og regulering af OT/IoT.

Her er succeskriterierne fleksibel funktionalitet, højt sikkerhedsniveau, sikring af data-ejerskab samt et stærkt, datadrevet overblik over den samlede virksomheds aktivitet og udviklingspotentiale.

Løsningerne bygges i tæt samarbejde med jer, så de matcher netop jeres behov – og ikke mere!

De stærke analyseværktøjer bidrager sammen med data-baserede regler til optimering af nyanlæg og drift. Samtidig sikres en effektiv indsamling, validering og centraliseret opbevaring af alle slags data.

Det giver jer fuld digital kontrol over fremtiden!

Lednings- og projektdatabase – jeres masterdata

En opdateret database med valide data om hele forsyningsanlæggets opbygning er af afgørende betydning for effektiv investeringsplanlægning og drift. Informationerne udgør grundstammen i de fleste af forsyningens opgaver, deraf betegnelsen masterdata.

Til ledningsregistrering inden for spildevand anbefaler vi et database-baseret system, der overholder Dandas-standarden. Det er vigtigt, at datamodellen er veldokumenteret, så dataanvendelsen i andre sammenhænge lettes og sker korrekt.

Ledningsregistrering inden for drikkevand og varme samt forskellige former for projektering og planlægning kan løses snildt og omkostningseffektivt ved hjælp af QGIS.

Disse data er også grundlaget for automatisk besvarelse af LER-forespørgsler (LER 2.0), hvortil der er høje krav til datakvaliteten.

Med styr på jeres masterdata opfylder I både lovkrav, skaber grundlag for effektivisering og tilbyder jeres kunder en bedre service.

Datalake / Datawarehouse – Styr på data og kvalificerede dataanalyser

I FDAP bygges der på Microsoft Azure Datalake (som indeholder alle rådata), mens sago•fonto® platformen baseres på et Datawarehouse (som i højere grad leverer konsoliderede datasæt, men dog også rummer rådata i udstrakt grad).

 sago•fonto® Datawarehouse drives ved hjælp af DataRobots, der sikkert og intelligent overvåger, indsamler, validerer og lagrer data fra alle slags datakilder og anlæg. Datacentraliseringen heri gør data let tilgængelige for alle, der har behov for at løse opgaver med udgangspunkt i virksomhedens data.

Data udstilles i et online GIS-overblik, der viser opland, anlæg og alle relevante driftsforhold. I samme overblik kan der opsættes brugerdefinerede regler for visuelle alarmer og andre adviseringer i realtid.

De brugervenlige analyseværktøjer gør det let egenhændigt at udtrække og kombinere alle DWH-data.

Operational Technology (OT) / Internet-of-Things (IoT) – realtidsnære data i store mængder

Med den stigende udbredelse af OT-/IoT-udstyr øges datamængden eksponentielt. Ofte er anvendelsen baseret på ”smalle” løsninger, hvor data lagres i portal-/cloud-løsninger eller måske flyttes i konsolideret form til lagring i SRO, FAS eller andre virksomhedssystemer.

Her er FDAP Datalake og sago•fonto® DataWareHouse det oplagte centrale og fælles samlingssted for alle jeres data. Det sikrer jer:

  • Høj stabilitet og gode svartider i behandlingen af massive datamængder i nærrealtid.
  • Sikker og lettilgængelig adgang til data.
  • Valideret og klargjort grundlag for brugervenlige dataanalyser, hvor I let selv kan udtrække og kombinere forskelligartede data på ny vis

Og så skal der kun logges ind et enkelt sted for at få adgang til alle relevante data, ligesom der over tid opnås fuld kontrol over jeres ejerskab til data.

Overløb – ny og mere sikker viden

Samfundet stiller stadig større krav til forsyningernes håndtering af udledning af spildevand til vandmiljøet, i øvrigt uanset årsagen hertil. Der skal med god præcision redegøres for, hvor store mængder der er tale om.

De klassiske modelberegninger må derfor suppleres med en styrket online-monitorering af overløbsbygværker overalt i oplandet.

Det opbygger en datasamling om overløb og deres omfang i tid og mængder. I fremtiden må vi forvente, at der vil blive stillet krav om måling af næringsstofferne også.

Målinger på overløbsbygværker opbygger ny og mere sikker viden om det samlede spildevandssystem, som med fordel kan bringes i spil i den fremadrettede investerings- og saneringsplanlægning. Dermed bliver data om overløb også et strategisk aktiv!

Uvedkommende vand-analyser – træfsikker screeningsmodel

Utilsigtet transport af indsivende grundvand, vand fra utætte dræn, fejlkoblinger af regnvandsafløb og markdræn samt følgerne af ekstremregn medfører et unødvendigt højt energiforbrug. Der er altså penge at spare ved at finde årsagerne hertil!

Igennem proaktiv brug af data kan der opstilles en træfsikker screeningsmodel, der påviser de deloplande og ledningstræk, hvor der synes at være et uventet højt niveau for uvedkommende vand.

Herfra kan der gås mere minutiøst til værks, med mere præcise målinger og evt. planlægning og udførelse af afhjælpningsindsatser. Det skaber ny værdi for sanerings- og investeringsplanlægningen, når datagrundlaget også muliggør en systematisk indsatsprioritering på tværs af hele forsyningsområdet.

Lækagescreening i drikkevandsforsyningen

Sporing af lækager i drikkevandsforsyningen kan både være dyr og tidskrævende, for det kræver avanceret udstyr og veluddannet mandskab.

Der findes også avancerede digitale løsninger, der på fin vis bidrager til at opspore lækager. Sådanne vil ofte kræve målere fra en bestemt producent (ikke sjældent den samme, som også tilbyder den digitale løsning).

Og så er der naturligvis muligheder for at gå mere ”grovkornet” til værks, f.eks. ved på sektionsniveau at monitorere flow og forbrug, og sammenholde det aktuelle med det historiske. Det kræver blot dataindsamling og forholdsvis enkle dataanalyser, der så kan udbygges med simple varslingsmekanismer, f.eks. mail eller sms.

Vandmiljø-overvågning – proaktiv forvaltning

Teknologisk overvågning af vandmiljøet fås i mange varianter. Værdien heraf er betinget af et godt overblik over valide data, der er let tilgængelige for avancerede dataanalyser! Og der er rigtig mange data, fra vidt forskellige datakilder.

Målinger af badevandskvalitet, nedbør, grundvandsspejl og -strømningsforhold, vandstand i åer/søer/fjorde, jordmætning, salinitet (saltindhold), næringsstoffer, e-coli m.m.fl.

Målingerne visualiseres ift. oversvømmelseskort (bluespot), boringsdata, terrænhøjder inkl. landhævning/-sænkning, DMI vejrdata, kortværker fra SDFE m.m.fl.

Det skaber ny værdi for den proaktive forvaltning af vandmiljøet, når ovennævnte data kan kombineres/ses med viden om fx højvandshændelser, ålegræs, plankton, mikroplast, sigtdybder, vandmiljøets referencetilstand, forureningskoncentrationer, OSD/SD områder, indvindingsoplande, markvandingstilladelser, pesticid-forekomster m.m.fl.

WebGIS – udstillingsvindue for alle data

Et traditionelt WebGIS giver overblik over data om forsyningens anlæg (ledninger, pumpe-stationer, bassiner, brønde etc.), visualiseret på de fællesoffentlige kortværker o.a. geodata. Det suppleres ofte med automatisk LER-besvarelse.

Men vi går langt videre! WebGIS er et oplagt udstillingsvindue for alle data, der bidrager til effektiv forsyningsdrift. Data hentes i FDAP Datalake og sago•fonto® DataWareHouse, uanset art; f.eks. overløb, rottefælder og uvedkommende vand, eller data fra OT-/IoT-målinger, SRO eller FAS etc.

Det letter opsætningen af brugervenlige løsninger til fx mobil D&V, Kundecentret, LER 2.0, Lukkelister med sms-varsling og overvågningsløsninger, der kombinerer fx IoT- og SRO-data.

Dermed kan de næste skridt være oplagte; samling af SRO-opgaverne ift. spildevandsanlægget i oplandet samt distributionen af drikkevand i samme WebGIS platform. Denne datasamling giver også markante fordele ift. styrket asset management.

Driftsledelse – Datadrevet selvledelse

Det er en krævende opgave for forsyningerne at holde styr på alt fra kundehenvendelser over uforudsete hændelser til planlagt vedligehold. Der er mange detaljer, og forsyningsområdet er ofte geografisk vidtstrakt!

Et fælles, velprioriteret og intuitivt overblik sikrer, at de driftsrelaterede opgaver prioriteres og løses optimalt.

Registreringsopgaven stiller krav om brugervenlige løsninger, der nøje tilpasses arbejdsvilkårene. Det skal være sikkert, let og hurtigt at registrere – også i felten! Resultatet er valide driftsdata.

Det skaber ny værdi at vise indsatsbehov på et kort over forsyningsområdet, f.eks. på en trykfølsom storskærm i Driften og naturligvis med mobil adgang. Driftsopgaverne filtreres, så de kun vises for det relevante team.

Når det lykkes, giver det grobund for vidensdeling på tværs. Det gavner kollegernes opgaveløsning og den fortsatte effektivisering af drift og anlæg. Det er god selvledelse.

sago•fonto® platformen
Kontakt os

Udfyld formularen, så vender vi tilbage til dig inden for kort tid.