FDAP

Fdap logo

FDAP – Forsynings Data og Analyseplatform

Vi deltager aktivt i den fortsatte udvikling af og værdiskabelse med FDAP (Forsynings Data og Analyse Platform); en Premium IT-platform, baseret på Microsofts cloudteknologier (dog er applikationerne overførbare til andre SQL/Python platforme).

FDAP drives af et samarbejdende netværk af danske forsyningsvirksomheder, der i fællesskab udvikler applikationer, modeller og underliggende teknisk platform til analytisk brug af data for at bidrage til grøn omstilling og datadrevet virksomhedsdrift i hele branchen.

Grundfilosofien

Grundfilosofien er, at det skaber stor værdi frit at kunne udveksle arkitektur, applikationer, modeller, algoritmer, kildekoder etc., så hver forsyning ikke bruger unødvendige ressourcer på samme arbejde. Derfor automatiserer FDAP de elementer, som forsyningerne har tilfælles, og forenkler muligheden for deling af f.eks. varme-, vand- og spildevandsmodeller, som mest sandsynligt vil ligne hinanden på tværs af forsyninger.

Der er samtidig frihed til at indføre specifik forretningslogik i modellerne, så forsyningerne kan gå anderledes til værks end i de fælles modeller.

Den tekniske platform er frit tilgængelig under open-source licensen Apache 2.0, og kan således anvendes til såvel ikke-kommercielle som kommercielle formål af alle forsyningsvirksomheder, partnere, leverandører m.fl. Modeller og applikationer er underlagt selvstændige IP-vilkår, ligesom der gælder bestemte regler for FDAP-partnernes ageren.

Der er mere om FDAP her: www.fdap.dk

Vores specialer

Vores specialer ift. FDAP dækker over alt fra grundlæggende installation og opsætning over udvikling af dataservices, rapporter og dashboards til drift og support af FDAP med tilhørende applikationer og datainfrastruktur.

Høj grad af leverandøruafhængighed skaber stor værdi for kunderne

Et af grundprincipperne i FDAP er at tilgodese, at energi- og forsyningsselskaber kan få meget stor gavn af at dele arkitektur, integrationer og løsninger. 

FDAP er derfor i udstrakt grad licenseret under Apache 2.0, der både tager hensyn til fri anvendelse hos kunderne og de kommercielle aspekter hos leverandørerne.

Der er med andre ord en let adgang til et fælles virke, både ift. udvikling af platform, algoritmer, modeller og løsninger og drift af samme! Målet er at tilføre alle aktører ny værdi i form af deleøkonomi, styrket vidensdeling og øget agilitet.

Desuden sikrer open source-filosofien, at kunderne opnår en høj grad af leverandøruafhængighed og øget konkurrence udsættelse, idet langtidsbinding til en proprietær (lukket) IT-platform undgås.

Derfor er FDAP blevet en central del af vores strategi. Vi har jo været ambassadører og forkæmpere for open source-løsninger siden 2015 – og siden foråret 2024 altså også på Microsoft teknologier.

Generiske IT-løsninger styrker TCO (Total Cost of Ownership)

Den generiske opbygning af FDAP åbner mulighed for at arbejde individuelt, dvs. ”i flere hastigheder” og på differentieret teknologisk set-up.

Det er almindelig (aner)kendt, at IT-platforme, der understøtter generiske og konfigurerbare IT-løsninger, kommer med større fleksibilitet og tilpasningsevne – altså en robusthed til gavn for længere levetid.

Alt andet lige giver forlængede levetider også en bedre totaløkonomi for de enkelte komponenter og løsninger på platformen, set over hele levetiden (TCO). Bl.a. fordi det bliver dyrere og dyrere at udskifte applikationer, jo ”tættere vi er på brugerne”. Det kan f.eks. være en følge af, at omstilling til nye brugergrænseflader, helt andre arbejdsgange og ændret funktionalitet skaber behov for ”omskoling”, og ydermere afstedkommer tabt produktivitet og forhøjet risiko for fejl.

Dertil gælder, at vi mennesker ikke altid er lige begejstrede for forandringer – og da slet ikke de forandringer, som andre har fundet på at indføre….

FDAP fundamentet er i øvrigt så generisk og robust designet, at der ikke er sektorspecifikke bindinger. Platformen er derfor også et strategisk interessant valg, når det gælder valg af en data- og analyseplatform til andre brancher. Det åbner mulighed for at styrke den kritiske masse på FDAP, til gavn for alle – og for TCO for alle aktører på platformen!

Fællesskabets vej til digital mestring

Der er som det vil være mange bekendt overordentlig gode argumenter for open source-filosofien. I vores perspektiv er de tre tungestvejende argumenter af idealistisk karakter, her set i et FDAP-perspektiv.

#1: Vidensdeling skaber engagement og innovation: Det er inspirerende at være en del af et fællesskab på samme mission, hvor viden flyder frit og egen indflydelse på udviklingen og fremtiden er stor. Mange kræfter i forening tænker bedre, bredere og mere innovativt end få!

#2: Frit fælleseje skaber sammenhængskraft og strategisk tænkning: Tænk f.eks. på, hvad og hvor DK ville have været uden andelsbevægelsen, fagbevægelsen og erhvervslivets organisationer. Når flere aktører forener kræfterne i fællesskabets interesser, så bliver resultatet både bredere anvendeligt og mere langtidsholdbart!

#3: Høj fleksibilitet og hastighed i digitaliseringen, idet det er muligt for alle at optimere og videreudvikle løsningerne. Det gælder både ift. kildekode, funktionalitet, sikkerhed og performance – og således til direkte gavn for brugeroplevelsen og den samlede værdiskabelse! Muligheden omfatter også de aspekter, der ellers kunne være kommercielt mindre interessante at forbedre.

Og ja, så er der jo også det med frivillighedens kræfter….

Open source er faktisk en god forretning, for alle

Der er som det vil være mange bekendt overordentlig gode argumenter for open source-filosofien. I vores perspektiv er de tre tungestvejende argumenter af forretningsmæssig karakter, her set i et FDAP-perspektiv.

#1: Høj omkostningseffektivitet, idet anskaffelsen og brugen af løsningerne ikke er 1:1 forbundet med licensinvesteringer og abonnementsudgifter. Effektivitetsgevinsterne øges ved, at nye løsninger stilles vederlagsfrit til rådighed for omverdenen – hvorfor andre aktører gerne gør det samme. Også opskalering af anvendelsen vil ofte være billigere. Deleøkonomi kan altså noget!

#2: Uafhængigheden af kommercielle licenseringsprincipper gør det lettere (og billigere) at konkurrenceudsætte og skalere anvendelsen af FDAP og dens løsninger. FDAP arkitekturen åbner også for hybride teknologistrategier, der altid bør være en topprioritet i digitaliseringen!

#3: De 4 aktuelt gældende IP-modeller for FDAP-løsninger åbner for et frit marked, hvor både små og store leverandører kan være med. Det giver frihed til at vælge, både kunder, leverandører og samarbejdspartnere. Alt andet lige får kunderne en bedre service, og flere får mere, både inspiration, fælles viden og styrket forretningsfundament.

Hastighed er en væsentlig faktor i digitaliseringen

Det kan næsten ikke ”gå stærkt nok”, med digitaliseringen. Og, det ligger selvsagt i sagens natur, at det også skal ske effektivt. Og begge dele er hjørnesten i FDAP-netværkets virke.

Her er der fokus på at reducere gennemløbstiden på IT-projekterne, sikre sig gevinsterne og ikke mindst en høj omkostningseffektivitet og tilpasningsevne i den fremtidige daglige drift.

Det giver muligheder ift. at lempe anskaffelseskravene ift. nye IT-systemer.

Her byder traditionen, at alle erfaringerne med ”det gamle system” iagttages og de potentielle nye løsningers funktionalitet afdækkes, hvorefter hovederne lægges i blød for at præcisere det, der måtte mangle. Resultatet er alt for ofte alenlange kravspecifikationer og indkøb af overvægtige IT-systemer, med alt for omfattende funktionalitet og måske endda datamæssigt silogjorte. De er dyrere at anskaffe, sværere at implementere og mere krævende at drifte og vedligeholde.

FDAP gør det muligt at anskaffe ”ultraslanke” IT-systemer, hvis funktionalitet er målrettet til REGISTRERING (med tilhørende validering, forædling og kvalitetssikring) af de relevante data inden for fagområdet.

For hovedparten af funktionaliteten relateret til indsamling og integration af data samt dataanalyser, visualisering og rapportering til den brede brugerskare kan overlades til FDAP, der virker som en dedikeret data- og analyseplatform.

Det giver et potentiale for markante reduktioner i investering og driftsomkostninger, reduceret leverandørbinding, større omstillingsevne og længere systemlevetid. Og samtidig kommer I som kunder også i bedre digital kontrol!

Sektorfællesskab om udvikling

FDAP er det oplagte valg for alle energi- og forsyningsselskaber, der har ambitioner om at standardisere og automatisere den datadrevne forsyning igennem fællesskab.

  • FDAP leverer en stringent lagdelt og modulær platformsarkitektur, der sikrer maksimal fleksibilitet.
  • Applikationerne bygges på domænemodeller, og er derfor lette at tilpasse og migrere. Det forlænger applikationernes levetid.
  • Platform-as-Code => ALT kan genskabes automatiseret, der er ingen tidskrævende manuel genopbygning. Sidegevinsterne er effektiv versionering og fuld sporbarhed på alt.


Når først FDAP er installeret, og det nye datafundament er på plads i sin grundform, så kan forsyningerne med afsæt i platformens guld- og platinlag bygge nye værdiskabende løsninger.

Og, med tiden vil man på FDAP opleve stadig større produktivitet (dvs. flere nye løsninger, hurtigere – og, for mindre indsats) og mere robuste, velstrukturerede og langtidsholdbare løsninger!
Det bidrager til fuld digital kontrol!

Derfor deltager nogle af DK’s større energi- og forsyningsselskaber i FDAP-netværket, og dermed på forskellig vis i platformens udvikling og vækst. Og derfor deltager vi også aktivt i udviklingen af og værdiskabelsen med FDAP, hvor vi har et særligt øje på at bistå SMV-forsyningerne med hurtigt, omkostningseffektivt og levedygtigt at skabe ny værdi i den datadrevne forsyning, også baseret på FDAP.

Kontakt os

Udfyld formularen, så vender vi tilbage til dig inden for kort tid.